Programma

De trendrede 2024

Heeft meedoen zin?

De trendrede 2024

Kees van Ekris

Een trend is een tendens. Het is een richting waarin iets zich beweegt. Een missionair trendrapport is een impressie van wat trending lijkt in het geestelijk-culturele leven, en ook een soort duiding en weging daarvan. Hoe resoneren deze trends als je ze beluistert vanuit het christelijk geloof? Wat valt er te leren? Op welke manier kun je vanuit het geloof ook iets inbrengen? Welke actie of alertheid vraagt het? 

Gerrit de Kruijf introduceerde ooit de term ‘dubbel denken’. Je doet als christen mee aan het gesprek en het debat in een cultuur over wat gaande is, je bent daar onderdeel van, en je doordenkt diezelfde trends en fenomenen vanuit het christelijk geloof. Je denkt twee keer en je denkt vanuit verschillende invalshoeken. In het missionaire trendrapport  van 2024 beschrijft Kees van Ekris 5 trends. 

Heeft meedoen zin?

Evelien van Duffelen en Bert Roor

Je bezoekt al jaren trouw een kerk. Of je bent voor het eerst of opnieuw aangehaakt bij een (nieuwe) geloofsgemeenschap. Heeft meedoen in een kerk of pioniersplek zin voor jou (en anderen) en in welk opzicht? Kun je via onderzoek zichtbaar maken of meedoen echt zinvol en heilzaam is voor deelnemers – en hoe dan? Evelien van Duffelen en Bert Roor ontwikkelden hiervoor een instrument, het ‘betekeniskompas’. Dat kompas is niet alleen theoretisch onderbouwd, maar ook geïnspireerd door hun eigen diaconale ervaringen. Daar ontdekten ze gaandeweg dat Gods heil het hele leven raakt. In een interactieve lezing begeven ze zich op glad ijs: ze nemen je mee in hun zoektocht naar hoe Gods heil doorwerkt in het alledaagse leven en wat dit betekent voor het meedoen in Gods missie.

Dr. Bert Roor en Evelien van Duffelen MA zijn beiden docent aan de Theologie-opleiding van de CHE, Bert als docent missiologie & diaconaat, Evelien is betrokken is bij de specialisatie geestelijke verzorging. Afgelopen jaar rondde zij een missionaire master af aan de TU Utrecht-Kampen.

 

Inspiratie voor individuen en teams

Je kunt deelnemen als individu of met een team uit je gemeente. Als team volg je één van de leertracks en voor individuen is er een eigen programma. 

Prijzen:
Voor individuen: €35,00 per persoon
Voor teams: €30,00 per persoon

Individueel programma

Kom je alleen of met z’n tweeën naar Meedoen in Gods missie? Wil je liever eerst proeven en ruiken aan missionaire initiatieven voordat je er in duikt? Dan hebben we een speciaal programma om je op weg te helpen. 

Voor de lunch:

Hoe begin ik eigenlijk in mijn gemeente?
Gienke Boersma en Bas van Zuijlekom

Wil je graag missionair zijn maar weet je niet waar je moet beginnen? En hoe houd je vol?

Deze inspiratie sessie zet in op een paar belangrijke pijlers: goed nieuws!, teamwork, ken je context, en gebed. Je krijgt inspirerende voorbeelden en helpt je nadenken waar jij kunt de eerste stappen kunt zetten om mee te doen in Gods missie.

Na de lunch:

Je kunt met Kees van Ekris in gesprek over de missionaire trendrede. 

Hoe kan gebed en stil worden bijdragen aan missionaire beweging in jouw omgeving?

In deze activiteit komen jullie even tot rust. Tijdens een stiltemoment en/of wandeling verkennen jullie welke rol gebed heeft in het missionaire werk. Hoe kun je via gebed een licht voor je buurt zijn/ontsteken? Welke rol heeft ‘bewogenheid’ en hoe word je ‘in beweging’ gezet door Gods Geest? Jullie gaan letterlijk met eerste stappen op pad…

Leertracks voor teams

In een leertrack ga je met een team uit je gemeente aan de slag.
Tijdens het programma is het mogelijk om als deelnemende gemeente met drie tot vijf mensen samen een leertrack te volgen.

Tijdens de leertrack gaan jullie aan de slag met een werkplan om als gemeente-team concrete stappen te zetten in het komende halfjaar. In die tijd zal je tweemaal begeleiding ontvangen van een coach/consulent uit jouw kerkverband, gericht op jullie missionaire proces.

Jullie hebben de keuze uit onderstaande leertracks. Na aanmelding neemt de workshopleider contact met jullie op. Let op: elke leertrack biedt plaats aan een beperkt aantal deelnemers. 

Hoe kunnen wij Jezus Christus delen met anderen?
Peter Strating en Derk Jan Poel

Wil je het evangelie delen in daden én met woorden. In deze leertrack ga je aan de slag met vragen als: welke boodschap hebben we, wat past bij mijn buurt en wat past bij mijn kerk? Hoe kom ik in contact met buurtbewoners? Met wie kunnen we samenwerken? Hoe krijgen we mensen enthousiast om mee te doen? En waarom is het eigenlijk belangrijk om dit als kerk te doen?

Hoe kan de kerk iets betekenen voor jonge mensen?
David van der Meulen/ Anko Oussoren

Wat kun je concreet doen om twintigers en dertigers te bereiken? Hoe kan de kerk iets betekenen voor jonge mensen, missionair en diaconaal? Wat zijn de stappen die je met je kerk kunt zetten, om vindbare ingangen voor jonge mensen te bouwen?

Een plek van hoop, geloof en liefde
Pieter Messelink, Marije en Klaas Koelewijn

Denk je bij het woord ‘missionair’: help, dan moeten we nóg meer doen? Heb je het al druk genoeg maar verlang je wél naar meer van God en meer van Zijn missie in jouw leven? Dan is deze leertrack voor jou! Met de anderen in jouw team ga je mosterdzaadjes ontdekken die een begin kunnen vormen van duurzame groei en bloei in jouw leven en/of kerk. Ook denken we samen na over gunstige groei- en bloeiomstandigheden. Welke eigenschappen heeft vruchtbare grond? Hoe ben je een goede tuinman of -vrouw? We zien ernaar uit om jou te ontmoeten!

Missionaire markt

Op de Missionaire markt laat je je bemoedigen en inspireren door verhalen en ervaringen uit het missionaire werkveld. Je kunt in gesprek met organisaties die je op weg kunnen helpen en je vragen beantwoorden. Laat je informeren en inspireren door Lume, NL Zoekt, Missieloket, Verre Naasten, Kerkpunt.

Praktische informatie

Datum: Zaterdag 13 januari 2022, 10.00-15.30 uur
Locatie: De conferentie wordt gehouden in: Kerk aan het Lint
Alendorperweg 103, 3451 GL in Vleuten (Utrecht Leidsche Rijn)

Kerk aan het Lint is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Meer informatie over de route en parkeermogelijkheden kun je hier downloaden.